Öz Türkçe bir kelime olan Tengri, kainatın yaratıcısı Allah anlamına gelir.
-
Daha sonra bu kelime Tanrı şeklinde yazılmış ve telaffuz edilmiştir.
-
Öz Türkçe ile kaleme alınan birçok eserde Allah ya da Tanrı kelimesi yerine Tengri sözcüğü kullanılmıştır.
-
Biz kelimesi ise değişmeden günümüze kadar gelmiştir.
Türkler İslamiyet’i kabul etmeden önce Şamanizm dinine inanıyordu. Orta Asya’da görülen Şamanizm dininde, tüm doğa ve kainattaki her şey yaratıcının bir parçası olarak görülüyordu. Talas Savaşı sonrası Türkler, İslamiyet’i kabul etti. Bununla birlikte Tengri kavramı ortaya çıktı.
Tengri Biz Menen Ne Demek?
- Tengri – Tanrı, Allah, sonsuz kudret ve güç sahibi olan yaratıcı
- Biz Menen – Bizimle, Bizimle birlikte, Bizim yanımızda.
Günümüzde bu deyimin yerini tutan birçok söz kullanılmaktadır.
Bunların başında ”La Tehzen İnnallahe Meana” sözü geliyor.
Hz. Muhammed’in Hz. Ebu Bekir’e söylediği bu sözün anlamı: ”Sakın üzülme, endişeye ve yeise kapılma. Allah, her zaman bizimledir.”
İslam inancına göre Allah’ın sıfatlarından biri Basar, bir diğeri Semi’dir. O her şeyi, en gizli olanı bile görür, işitir. Her zaman kullarını gözetir ve korur. Bu nedenle Allah, her zaman onu zikreden ve ona iman eden kulları ile birliktedir. Onlara en zayıf anlarında güç verir ve kalplerini iman nuruyla doldurur.
Tengri Biz Menen Sözü Nereden Gelmektedir?
Allah bizimledir anlamına gelen Tengri Biz Menen, kadim yazıtlarda ve kitabelerde yer almaktadır. Eski Türk Beylikleri ve devletleri tarafından slogan haline getirilen bu deyiş, savaşlardan ve ibadetlerden önce hep birlikte söylenirdi.
İslamiyet’in birleştirici gücünü kalplerinde hisseden Türkler, bu deyimi sloganlaştırarak topluca yapılan ibadetlerde sık sık zikrederdi.