Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören öğrenciler 2024-2025 Eğitim Öğretim dönemi itibarıyla derslerini kadavra başında uygulamalı olarak yapacak.
Samsun’da vefat eden bir kişinin bedeni ODÜ Tıp Fakültesi’ne kadavra olarak bağışlanmasının ardından gerekli teknik alt yapı oluşturuldu. Öğrenciler yeni dönemden itibaren eğitimlerini kadavra başında gerçekleştirecek.
Rektör Prof. Dr. Orhan Baş; fakülte yönetim, akademik personel ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla morfoloji binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Rektör Baş, “Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nde çok güzel işlere imza atıyoruz. Bu işlerden bir tanesi de Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’na bir kadavra bağışının gerçekleşmesi ile oldu. 2011 yılında kurulan üniversitemiz Tıp Fakültesi’ne 2024 yılına kadar çeşitli nedenlerle kadavra temin edememiştik. Bugün itibarıyla bu temini gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz çünkü tıp eğitiminde kadavra, eğitimin önemli bir parçasıdır. Kadavra bağışçımız Samsun’dan bir beyefendi, bundan önceki süreçte görüşmelerimiz olmuştu. Bundan sonra eğitim kalitemizi daha da artırmış olacağız ve eğitim seviyemizi uluslararası standartlara getireceğiz.” dedi.
Öğrencilerin gelişmesini sağlayacak
Öğrencilerin kadavra ile cerrahi işlemleri birebir öğrenebileceğini ve bu işlemlerin etik kurallara uygun bir şekilde yapılacağını ifade eden Baş, “Kadavra bizim için neden önemli, çünkü mezun ettiğimiz öğrencilerimizin çalışma sahası insan vücudu.
Elimizdeki maketlerin çoğunluğu insana birebir uyumlu maketler ancak bazen değişiklikler oluyor.
Bunu en iyi göstereceğimiz materyal ise bir kadavradır.
Öğrencilerimiz bu sayede cerrahi işlemleri ve muayene yöntemlerini öğrenecek, doku ve organların yerini net bir şekilde görebilecek.
Kadavrayı ya yurt dışından alacağız, ki maliyeti çok yüksek, ya da bağış yoluyla gerçekleştirilecek.
Göreve geldiğimiz günden bu yana Fakülte’mize kadavra getirmek ve üniversitemizin eğitim kalitesini artırmak için ciddi bir şekilde araştırmalar yaptık.
Aldığımız kadavralarda yaptığımız cerrahi işlemlerde etik ve ahlaki kurallara riayet ederek, standardizasyonlara uygun bir şekilde çalışıyoruz.
Hiçbir zaman kadavrayı topyekûn açık bir şekilde öğrencilerimizin önüne sermiyoruz.
Hangi bölgenin diseksiyonu yapılmışsa sadece o bölgeyi anlatarak ilgili işlemleri yapıyoruz.” diye belirtti.
Herkes bağışçı olmalı
Rektör Baş, “İnsana saygımız sadece yaşarken değil yaşam süresi sona erdiğimde de devam etmeli.
Yaşamımız boyunca vatanımıza, milletimize nasıl katkı sağlıyorsak, öldüğümüzde de bedenimiz bu vatana, bu gençlere feda olsun.
Biz kadavralarımıza nasıl davrandıysak yetiştirdiğimiz öğrencilerim de bize o şekilde davranacağını biliyorum, bu yüzden gönlüm rahat.
Hepimizin beden bağışçısı olması gerektiğini düşünüyorum, ben de bir beden bağışçısıyım.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Basın açıklaması sonrasında Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, Fakülte Yönetimi ve akademik personelin katılımıyla anatomi laboratuvarı ile anatomi uygulama laboratuvarını gezerek basın mensuplarını bilgilendirdi.