8.8 C
Türkiye
22 Nisan 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaKültür ve SanatTarihi Haznedaroğlu Konağı, Kent Müzesi Oluyor!

Tarihi Haznedaroğlu Konağı, Kent Müzesi Oluyor!

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başladı.

  • Konak, çalışmaların ardından kent müzesi olarak hizmet verecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde, geride kalan 6 yılda Altınordu ilçesinde bulunan Selimiye Konak, Ünye ilçesinde bulunan Yürürler Konağını restore eden, Çamaş Cevat Bey Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleriyle Haznedaroğlu Konağı’nı restore ediyor.

 

Güncellenen ders kitabı haritalarından bir örnek.Ders Kitaplarında Kullanılan Haritalar Güncellendi!

Kent müzesi olarak kullanılmak üzere Ordu Üniversitesi ile imzalanan protokol gereğince 12 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen ve son dönem Türk mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan konak, yapılan çalışmalarla geleceğe taşınacak.

18. yüzyılda inşa edildi

Kademoğlu Konağı olarak da bilinen ve mahallede yer alan kale kalıntısı üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nın zemin katını oluşturan kalenin Cenevizlilerden kaldığı düşünülüyor. Son dönem Türk konut mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan tarihi konak, dikdörtgen bir plana sahip, zemin üzeri iki kattan oluşuyor. Güneydoğu cephesinde, yapıya bitişik vaziyette bir şapel yer alan konak, yapının geçmişinin 18.yüzyıla kadar uzandığını kanıtlar nitelik taşıyor.

Kent müzesi olarak hizmete sunulması planlanıyor

Karadeniz kıyısındaki doğal güzelliklerin içinde yer alan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde temeli atılarak gözetleme ve karakol görevini yürütmek üzere inşa edildi. Kesme taşlardan oluşan kalenin kalıntıları üzerine ise 18. yüzyılda ahşap konak yapıldı. Çift cumbalı olan ve bölgenin mimari özelliğini yansıtan konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca aslına uygun onarıldı.

Bir süre restoran olarak hizmet veren Haznedaroğlu Konağı’nın son olarak ise tarihi ve turistik açıdan kent müzesi haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek olan tarihi konak, kent müzesi olarak hizmet verecek.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın...

Uyarı: "Ordu Detay Haber internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Ordu Detay Haber Medya ve Haber Ajansı A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez."

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Uyarı: "Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır."

SOSYAL MEDYA

9,999BeğenenlerBeğen
9,999TakipçilerTakip Et
9,999TakipçilerTakip Et
9,999TakipçilerTakip Et
9,999TakipçilerTakip Et
9,999AboneAbone Ol