Türkiye son yılların en düşük doğum oranı verileriyle alarm vermeye başladı.
-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da doğurganlıkta yaşanan gerilemesine dikkat çekmişti.

Bakanlıklar ise dünyadaki nüfus arttırma politikalarını incleyerek Türk aile yapısına en uygun formül ile yeni bir adım atmayı planlıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldığı canlı yayında “Türkiye’de yaşlı nüfus arttı, doğurganlık azaldı. 20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacağız” diyerek konuyla ilgili gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın Nüfus Politikaları ve Doğum Oranları Hakkındaki Açıklamaları
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, katıldığı televizyon programında Türkiye’nin nüfus politikaları ve evlilik oranlarının düşmesiyle doğum oranlarındaki azalmalara vurgu yaptı.
Nüfus Politikaları Üzerinde Çalışmalar
Türkiye’de son yıllarda doğum oranı verileri giderek korkutan bir hal almaya başladı. Doğurganlığın Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmasıyla Türkiye’de genç nüfus azalırken, yaşlı nüfusun ise artmaya başladığı verilerle ortaya çıktı.
Bakan Göktaş’ın açıklamaları:
- Uzun Soluklu Politikalar Üzerinde Çalışıyoruz:
- “Bazı kesimler ekonomik kaygılardan dolayı insanların çocuk yapmayı ötelediğinden bahsediyor. Ancak bunun doğru olmadığını yurt dışındaki pek çok örnekten görüyoruz.”
- Nüfus Yapısındaki Değişimin Ardındaki Nedenler:
- “Biz nüfus yapısındaki değişimin ardındaki tüm nedenlere bakmak, küresel ve yerel dinamikleri bütünü ile görmek istiyoruz. Sadece popüler olduğu veya kulağa hoş geldiği için kendi ülkemizin dinamiklerini dikkate almayan ithal politikalarla çözüm çalışmaları zaman ve kaynak israfına neden olabilir.”
- Önleyici Tedbirlerle Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz:
- “Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kuruldu. Başkanlığımız, çok yönlü ve çok paydaşlı çalışma gerektiren iki temel konu olan hem aile hem nüfus ile ilgili çalışıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında ‘Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı yürürlüğe koyduk. Başkanlığımız aynı zamanda Bakanlıklar arasındaki koordinasyonu da yürütüyor.”
Yeni Politikalar ve Tedbirler
- Her Ailenin Danışmanı Olacak:
- “Her ailenin bir danışmanı olmasını istiyoruz. Bununla ilgili çalışmamızı başlattık. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasını çıkaracağız. Olası riskleri önceden görüp ona göre hareket edeceğiz.”
- Bakanlık Önlem Almaya Hazırlanıyor:
- 2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 oldu. Kadınlarda doğurganlık dönemi 15-49 yaş ortalamasında olduğu öğrenildi. Doğurganlık hızı 2001 yılında 2.38 iken, 2023 yılında 1.51 olarak büyük bir düşüş yaşadı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” sözleri üzerine bakanlık harekete geçti. 2023 yılı doğum oranının 1.51 olarak gerçekleşmesinin ardından bakanlık, genç nüfusu arttırmak için dünyadaki örnek doğum politikalarını inceleyerek yeni bir politika hazırlayacak.
- Türk Kültür ve Aile Yapısına Uygun Politikalar:
- “Türk kültür ve aile yapısına uygun politikaları incelemeye başladık. Ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve nüfus artışı için yeni bir formül belirleyeceğiz.”
- Alternatif Politikalar:
- “Doğum izinlerinin artırılmasından, kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesine ve esnek ve uzaktan çalışma gibi birçok alternatifi ele alıyoruz. Bu konudaki politikalarımızı yeni kurduğumuz Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı çatısı altında çok yönlü olarak sürdürmeye devam edeceğiz.”
TÜİK 2023 Doğum İstatistikleri
- 2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 oldu. Canlı doğan bebeklerin %51,3’ü erkek, %48,7’si kız oldu.
- Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2.38 çocuk iken, 2023 yılında 1.51 çocuk olarak gerçekleşti. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.10’un altında kaldığını gösterdi.
- 1965-70 yıllarında %5.31 olan doğurganlık hızı, 2001 yılından itibaren 2.53 seviyelerine geriledi ve 2023 yılında en düşük doğurganlık düzeyi yaşandı.