TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın 3’üncü maddesinde geçen ‘devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ ifadesini eleştirdi: “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir.”
Anayasa’daki bazı maddelerin darbeci ruhu yansıttığını ve devletçi seçkinliği taşıdığını savunan Kurtulmuş, Anayasa’nın özgürlüğü kısıtlayıcı hükümleri olduğunu söyledi. Yeni Anayasa sürecinde birçok kesimin görüşünün alınacağını belirten Kurtulmuş, Anayasa’nın 3’üncü maddesinin değiştirileceğini duyurdu.
Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceği Anayasa’daki 4’üncü maddeyle garantiye alınmıştır.
Söz konusu 4’üncü maddede yer alan hüküm şöyle:“Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.”
‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ tabirinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci anlayışın, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kurtulmuş, şöyle devam etti:“Yine önümüzdeki dönemde bu anayasanın mutlaka imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması lazım. Çok açık söylüyorum, demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır. İmtiyaz ve istisnalar seçkinci gruplara ya da birtakım avantajlı gruplara kamunun gücünü, milletin imkanlarını aktarmak demektir. Dolayısıyla bu anayasa yapım sürecinde, istisna ve imtiyazların ortadan kaldırılması ve tam manasıyla demokratik kuralların herkes için eşit, adil, demokratik kuralların ortaya konulması ve bu çerçevede demokratik kurumların da millet egemenliği anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi gerekir.”