Giresun Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün devam eden Üçüncü Mekân Film Günleri sona erdi.
Kale Mahallesi’nde bulunan Tarihi Millet Bahçesi’nde organize edilen etkinlikte Yılanların Öcü, Ceviz Ağacı ve Gelin adlı filmler de izleyicilerle buluştu. Etkinlikte ayrıca çeşitli konularda söyleşiler ve atölyeler gerçekleştirildi.
Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği ve büyük bir ilgi içerisinde geçen etkinliğe katılanlar keyifli vakit geçirdi.
Üçüncü Mekân Film Günleri’nin son gününde söyleşiye katılan Türk sinemasının usta sanatçısı Hülya Koçyiğit ise katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.
Koçyiğit, mesleğinin 60 yılına nice filmler ve anılar sığdığını ve filmlerinde Türk kadınını temsil ettiğini söyleyerek, “Farklı farklı kadınlardı ama hepsi bizim kadınlarımızdı, onların sesi olmaya, onların dertlerini dile getirmeye çalıştım. İşimi çok severek yaptım. Türkiye’de 60 yıl öncesine göre kadının yerinin çok daha farklı duruma geldi. Çünkü filmlerle de olsa, özel yaşantımla da olsa hep beni sevenlerin bir rol modeli olduğumu düşündüm, özel yaşamımda da Türk insanının değerlerine saygı gösterdim. Bugün sinemamız her konuda son derece başarılı imkânlara kavuştu. İçerik olarak daha çok özgün, daha bizden, bizim insanımızın yaşam biçimini anlatan filmlerin olmasını istiyoruz ama filmlerimizle de iftihar etmeliyiz çünkü dünyanın birçok ülkesinde büyük başarılarla alkışlanıyorlar. O nedenle ben sinemamızın gelişmesinden dolayı çok mutluyum.”dedi.
Koçyiğit, Türk sinemasının her birinin kültürel bir hazine olduğunun altını çizerek, “Bu hazineyi gerektiği gibi koruyabilirsek, orada kendi kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz demektir. Kendi kültürümüzü yaşatmak demek böylesi dünyaya açık olduğumuz bir zaman diliminde çok önemli.” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ise Türkiye’nin farklı illerinde sinema günlerinin yapıldığını belirterek: “Sinema günlerinin artık buradan yürümesini biz özellikle istedik. İnşallah bundan sonra artık belki uluslararası arenaya çıkmaya başlayacağız. Üçüncü Mekân Film Günleri kapsamında düzenlediğimiz dört atölyede yüzlerce öğrenci kardeşimiz sinemanın teknik mütalaasını yaptı. 10 farklı konuğumuz ile birbirinden değerli söyleşiler yine bu alanda sinemaseverler ile buluştu. Bu organizasyona katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.”dedi.
Başkan Şenlikoğlu konuşmasında, Giresun’un 1914’te başlayan ve 100 yılın üzerine çıkan bir sinema tarihi olduğunu da vurgulayarak şunları kaydetti: “Bizler Giresun Belediyesi olarak kültür ve sanat miraslarımıza sahip çıkmayı her daim görev edindik. Kültür mevsiminin başladığı Ekim ayından itibaren, geçmiş sezonda olduğu gibi bu dönem de, konserlerden, tiyatroya, sinemaya, söyleşilerden kitap fuarına, okuma etkinliklerine, fotoğraf sanatından sergilere geniş bir yelpazede şehrimizin farklı noktalarında oluşturduğumuz birbirinden özel mekânlarımızda, 7’den 70’e herkesin bu imkânlardan faydalanabilmesini gözeterek çeşitli alanlardaki etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Geçen sene depremden dolayı gerçekleştiremediğimiz geleneksel Aksu Festivali 2024 yılında yapılmaya devam edecektir. Ekim 2020 tarihinde başladığımız kitap fuarı 75 yayın evi, 56 yerel yazar ve 21 ulusal yazarın katılımı ile gerçekleşti. 3.sü yapılan kitap fuarına 50 bin kişi katılım sağladı. Bu yılki kitap fuarımız ise 9 Aralık’ta gerçekleşecektir. Tiyatromuz, Konservatuvarımız, Bandomuz, Halk Oyunlarımız, Bilgi Evlerimiz, Düşünce Okulumuz, Açık Ofisimiz ile birçok alanda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kültür Yayınlarımız, Şehir ve Düşünce Gazetemiz ile Giresun’u, Kültür Yayınları alanında önemli bir merkez haline getirmek için araştırma, tarih, sanat, doğa, sosyoloji, mimari, kültür ve edebiyat alanında yerel ve ulusal düzeyde kabul görecek eserlerin hazırlık ve hayata geçirme aşamalarına katkıda bulunuyoruz.”