Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği “Mavi Bayrak” ödülünü bu yıl da Ordu’da iki plaj aldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ekiplerince yapılan çalışmalarla Altınordu ilçesindeki Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı ile Kumbaşı Kumsalı Plajı bu yıl da TÜRÇEV’den gelen yetkililerin denetimleri sonrası “Mavi Bayrak” ödülüne layık görüldü.
Plajlar titizlikle hazırlandı
Büyük bir turizm potansiyeli taşıyan Ordu plajları Büyükşehir Belediyesi ekiplerince sezona titizlikle hazırlandı. Ekiplerce düzenli olarak temizlenen, yeni soyunma kabinleri, WC’leri ile donanımlı hale getirilen, engelli bireylerin denize kolaylıkla girmesini sağlamak için engelli rampaları oluşturan ve vatandaşların can güvenliği için can kurtarma hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın verdiği “Mavi Bayrak” ödülü ile başarısını taçlandırdı.
Hedef tüm plajlarda mavi bayrak
Büyükşehir Belediyesi Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ayrıca yapılan çalışmalarla Ordu’daki diğer plajlarda da “Mavi Bayrak” ödülünü alarak şehirdeki bu tür plajları arttırmayı hedefliyor.
Mavi bayrak nedir?
Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Plajlar için özünde temiz deniz suyu sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir. Marinalar için deniz suyu analizleri istenmemekle birlikte diğer kriterler benzerlik göstermektedir. 2007 yılından bu yana yatlar kategorisi açılmış ve başta çevre eğitimi ve çevre yönetimi olmak üzere sorumlu deniz seyri davranışının benimsetilmesi amaçlanmaktadır.
Mavi Bayrak uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985 yılında, Avrupa Birliği’nde 1987 yılında, ülkemizde de 1993 yılında ve Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde 2000 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Bugün 30’u Avrupa’da olmak üzere dünyada 49 ülkede uygulanmaktadır.
Mavi Bayrak Ödül Programı, bağımsız bir sivil toplum örgütü olan “Foundation for Environmental Education-FEE” tarafından yürütülmektedir ve her üye ülkede benzer kuruluşlarca temsil edilmektedir. FEE programları yalnızca sivil toplum kuruluşlarınca yürütülebilmektedir ve Türkiye’de Mavi Bayrak Programı’nı yürütmekten sorumlu tek yetkili kuruluş Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ’dir.