Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de yaptığı gündem dışı konuşmasında Ordu ilinde yaşanan sel felaketi hakkında bundan sonraki süreçte alınması gereken tedbirlere dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de yaptığı gündem dışı konuşmasında Ordu ilinde yaşanan sel felaketi hakkında bundan sonraki süreçte alınması gereken tedbirlere dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Milletvekili Şanlıtürk, yaptığı konuşmada; “8 Temmuz Pazar günü ilimizde yağan yoğun yağışlar sele dönüşmüştür. Özellikle Çaybaşı ve İkizce ilçelerimizde su baskını heyelan ve hasara neden olmuştur. Çaybaşı ilçemizin Çay Mahallesinde 83 yaşındaki bir teyzemiz sel sularına kapılarak 3 km sürüklenmiş ve hayatını kaybetmiştir.
Öncelikle hayatını kaybeden Hatice Kocagöz teyzemize Allah’tan rahmet diliyorum. Selden etkilenen tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yine aynı gün Muş ilimizde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Nazar Karataş kızımıza da Allah’tan rahmet diliyorum”dedi.
“Son 10 Yılda Ordu’da 305 Afet Yaşandı”
Son yıllarda küresel ısınma ile birlikte yaz aylarında Karadeniz bölgesinde ve ilimizde ani sağanak yağışları sele dönüşmektedir diyen Şanlıtürk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Son 10 yıl içerisinde ilimizde 305 afet olmuş, 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 2016 yılı 6 Temmuz’da Perşembe ilçesinde kaybolan 2 kişiye hala ulaşılamamıştır.
Son yağışlarda 2 saat içerisinde metrekareye yaklaşık 186 kilogram yağmur düşmüştür. Bu yağışlar birçok ilçemizde heyelan, toprak kayması, su baskını, dere ve ırmak taşmasına sebep olmuştur.
Yerelde Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyelerimiz ve Valiliğimizin aldığı önlemler sayesinde selin vereceği muhtemel zararlar en aza indirgenmiştir. Bu yağışlar yol, su ve kanalizasyon başta olmak üzere bölgedeki altyapılara zarar vermiştir.
Bu zararların telafi edilebilmesi için özellikle İkizce, Çaybaşı, Akkuş, Gürgentepe, Çamaş, Kabadüz, Fatsa ve Büyükşehir Belediyemize kaynak aktarılarak, bu selin verdiği hasarın en kısa sürede giderileceğine olan inancımız tamdır. Devletimiz büyüktür bu yaraları en kısa sürede saracaktır.
Bölgedeki olası afetlerin önüne geçilebilmesi için; DSİ’nin sorumluluk sahasında olan derelere tirasubat tutucu sel kapanlarının yapılması, ihalesi yapılan Altınordu Bülbül deresi üzerindeki köprünün, Altınordu Civil deresinde yıkılan tahkimat duvarlarının, Ünye tabakhane deresindeki köprünün, Altınordu Melet ırmağındaki OSKİ’nin su irsale hattının geçtiği, geçen yılki selde zarar gören dere boyunca tahkimat duvarlarının yapılabilmesi için bu işlere gerekli ödeneklerin aktarılarak bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.
Aksi taktirde bu aylarda oluşabilecek ikinci bir selin şehir merkezlerinde daha büyük yıkıma neden olacağı endişesi yaşanmaktadır” diye konuştu.
“Karayolu Projelerine Ödenekler Bir An Önce Aktarılmalı”
Ordu’da ki ulaşım ağını ve Aybastı Perşembe Yaylasında ki maden ruhsatını da gündeme getiren Şanlıtürk; “İlimizin ulaşım altyapısının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için ilimizin 24 tane karayolu projesinin bitirilmesi gerekmektedir.
Özellikle çevre yolunun 2. Etabı, şehir hastanesi bağlantı yolları, Ordu-Kabadüz-Çambaşı Yolu, Ordu-Gölköy Yolu başta olmak üzere devam eden karayolu projelerine gerekli ödenekler aktarılarak bir an önce bitirilmelidir.
Yine Aybastı Perşembe yaylamızdaki dünyaca ünlü mendereslerin bulunduğu alanın hemen yanı başında maden ruhsatı verilmiştir.
İlimizdeki Mera Komisyonu da bu maden ruhsatına maalesef olumlu görüş bildirmiştir. Tarihi ve turizm alanı olarak dünya mirası sayılabilecek bu alanda verilen ruhsat kararının tekrar gözden geçirilerek iptal edileceğine inanıyorum.
800 bin nüfusun yaşadığı, yaz aylarında ise nüfusu 2,5 milyonun üzerine çıkan Karadenizin incisi güzel ilimizin yüz ölçümünün %74’ünün maden alanı olarak ruhsatlandırılmasına bir anlam verememekteyiz” şeklinde konuştu.
“Argan Yaylası Turizm Merkezi İlan Edilsin”
Argan Yaylasının turizm merkezi olarak ilan edilmesini talep eden Milletvekili Şanlıtürk, konuşmasını şu şekilde noktaladı; “1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Ordu İlimizin Akkuş İlçesinde İlçe merkezine 3 km mesafedeki 1650 rakımlı Argan Yaylası son yıllarda yapılan yatırımlarla bölgenin önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir.
Kış etkinliklerinin yanı sıra birçok turizm amaçlı aktivitelerin yapıldığı Argan Yaylasına son yıllarda Ordu Büyükşehir Belediyemiz ve Akkuş Belediyemiz doğal dokuyu bozmadan gölet, çay evleri ve seyir terasları gibi turizm yatırımları kazandırmıştır.
Akkuş- Ünye- Niksar Karayolu güzergâhındaki Argan Yaylası Türkiye’de İlçe Merkezine, Karayoluna ve denize en yakın Yaylalardan biridir.
Ordu İlimizin yanı sıra komşu İller olan; Samsun, Giresun, Tokat, Sivas ve Amasya gibi komsu illerden de misafirlerini ağırlamaktadır.
Görsel ve yazılı basın ile sosyal medyada güzellikleri öne çıkartılan, tanıtımların yapıldığı Argan Yaylasının yeniden Turizm Merkezi ilan edilmesini talep ediyoruz.”