Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastaneye başvuruların bir bölümünün rapor yazdırmak amacıyla olduğunu belirtti. Bakan Koca, rapor gibi ihtiyaçların hastaneye gidilmeden halledilmesi sağlayacak uygulamayı anlattı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamu hastanelerindeki yoğunluğu azaltmaya yönelik sağlık sisteminde yapılacak düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, ‘reçete’ ve ‘rapor’ için artık hastanelere gidilmeye gerek kalmayacağını söyledi.
Haber 7 yazarı Mehmet Acet,“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yeni bazı güzel haberler var” başlıklı yazısında, bakanla yaptığı görüşmeyi aktardı.
Haber 7 yazarı Mehmet Acet yazsında, Bakan Koca’nın; “Hastaların yüzde 22’si reçete yazdırmak için hastanelere gidiyor. Onların bu taleplerini uzaktan sağlık hizmeti ile çözmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde reçete, rapor vs. ihtiyaçların hastaneye gelmeden halledilmesi sağlanacak” ifadelerine yer verdi.
Acet’in yazısının ilgili bölümü özetle şöyle: “Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir bölümü hastaneye reçete, rapor vs. yazdırmak için gidiyor. Bakan Koca, bu amaçla hastaneye gidenlerin böyle yapmalarını gerektirmeyecek bir çözüm formülü olarak ‘Telemedicine’ yöntemini zikrediyor, şöyle diyor: Hastaların yüzde 22’si reçete yazdırmak için hastanelere gidiyor. Onların bu taleplerini uzaktan sağlık hizmeti ile çözmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde reçete, rapor vs. ihtiyaçların hastaneye gelmeden halledilmesi sağlanacak.”
Bakan Koca, ileri yaştaki insanların bulundukları yerde sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayacak olana “Yaş Alma Merkezleri”nin kısa adıyla YAŞAM merkezlerinin bazı illerde açıldığını, devamının da geleceğini ifade ediyor. Hedefimiz 65 yaş üstü olmak üzere, 80 yaş üstünden başlayacak şekilde 250/300 kişiye bir doktor düşecek şekilde düşünülen bir yöntem bu. Amaç hastaneye daha az gelerek sağlık hizmetini sunmak olacak. Dolayısıyla eş zamanlı olarak hastanelerin hasta yükünün azalmasına da katkı sağlayacak.”